Halsema over Zwartboek: “Ik ga het lezen”
Door de redactie - 26 maart 2025

1000043558
Burgemeester Halsema ontvangt het Zwartboek
Dinsdag 25 maart bezocht burgemeester Femke Halsema stadsdeel Noord. De vele zaken die in Noord spelen kwamen aan de orde, van veiligheid tot schimmelwoningen en zorg voor kwetsbare bewoners. Ook de slechte luchtkwaliteit kwam ter sprake tijdens het stadsgesprek in het Antoniushuis aan de Kamperfoelieweg.
(Tekst loopt door onder de foto)

Burgemeester Halsema ontvangt het Zwartboek
Namens alle inzenders die meeschreven aan het Zwartboek, en iedereen die zaterdag demonstreerde aan de poort van ICL Fertilizers, boden we onder luid applaus van de zaal het Zwartboek “Het stinkt hier” aan de burgemeester aan.
We deelden onze zorgen over ICL Fertilizers, dat de zoutzuur metingen van de Omgevingsdienst bestrijdt en geen haast lijkt te maken met verbeteringen.
Ook kwam de kankeratlas aan de orde. Die laat een dieprode vlek zien in Amsterdam Noord-West (zie afbeelding). Zelfs in de IJmond komt niet zoveel longkanker voor. De oorzaken hiervan zijn nooit onderzocht. De stelling ‘het komt door roken en leefstijl’ hebben wij nog nooit fatsoenlijk onderbouwd zien worden. We willen dat dit goed onderzocht wordt, de gezondheid moet voorop staan!
De burgemeester liet weten het Zwartboek te gaan lezen, we zijn benieuwd naar haar reactie. Ook wordt er contact opgenomen met de GGD over de zorgwekkende cijfers uit de kankeratlas.
Stadsdeelvoorzitter Brahim Abid benoemde het reeds lopende traject, dat het stadsdeel kijkt of er een extra luchtmeetpunt bij kan komen in Noord, bijvoorbeeld in Tuindorp Oostzaan. Een goed idee, mits voldoende relevante stoffen gemeten gaan worden, niet alleen fijnstof en stikstof. Want vanuit het westelijk havengebied waait er een hele cocktail aan stoffen onze woonwijken in. De ervaringen die in het Zwartboek worden beschreven, spreken boekdelen.
Wordt vervolgd.
PS. Maandag 31 maart geeft ICL Fertilizers een (online) update over de uitstoot van de fabriek en wat ze eraan gaan doen. Vragen kunnen ter plekke worden gesteld of vooraf aan ICL worden toegestuurd per e-mail. Meer informatie en deelnemen via de webpagina die ICL, ook bekend als Amfert, hierover heeft ingericht.
Wil je de updates van Adem Vrij aan het IJ in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Deze versturen we op onregelmatige basis, enkele keren per jaar, wanneer er nieuwe ontwikkelingen zijn.

Longkanker diagnoses 2011-2020 alle personen. Bron: https://kankeratlas.iknl.nl/