‘Kunstmestfabriek moet overlast stoppen, in plaats van de boel te blijven vertragen’

Door de redactie - 4 juli 2025

Demonstratie ICL 22/3/25

Demonstratie ICL 22/3/25

Amsterdam, 4 juli 2025 – “ICL Fertilizers had gisteren al kunnen beginnen om de uitstoot van zoutzuur en de verschrikkelijke stank die ze veroorzaken, te verminderen. Maar de reflex van ICL is: vertragen en bezwaar maken, in plaats van de overlast stoppen. Bewoners zijn hiervan de dupe” aldus Fieke Jägers van Adem Vrij aan het IJ. 

De bewonersgroep was donderdag 3 juli als belanghebbende aanwezig bij de hoorzitting over het bewaar dat de kunstmestfabriek heeft gemaakt tegen een dwangsom. Die werd opgelegd door de Omgevingsdienst nadat deze had gemeten dat de verouderde kunstmestfabriek teveel zoutzuur uitstoot. Bij zuidwestenwind waait de stinkende en irriterende lucht van ICL de woonwijken van onder andere Tuindorp Oostzaan en NDSM-buurt in.

“ICL weigert om verantwoordelijkheid te nemen voor een zoutzuur-uitstoot die maar liefst 24 keer hoger ligt dan toegestaan. Al in 2015 bleek dat de druppelvanger die condens met zoutzuur moet opvangen in de schoorsteen van ICL, gebrekkig functioneert. En nu is gebleken dat dit apparaat nog maar voor 1 procent werkt, vrijwel niets dus,” aldus Jägers.

“In de afgelopen 10 jaar heeft ICL geen enkele actie ondernomen om dit probleem op te lossen, en nu zijn ze verbaasd dat ze een dwangsom krijgen van 125.000 euro.

Het bezwaar van ICL tegen de dwangsom en tegen de bevindingen van de Omgevingsdienst lijkt vooral bedoeld om de boel te vertragen. Het is voor bewoners, die bijna dagelijks last hebben van de zoutzuurlucht, om gek van te worden. Het is duidelijk dat strenge handhaving en actie nodig blijft om ICL tot verbeteringen te bewegen. Als die verbeteringen uitblijven, wordt het toch echt tijd om de verouderde kunstmestfabriek te sluiten.”

Arjen Schram, de jurist die Adem Vrij aan het IJ bijstaat: “ICL heeft een wettelijke plicht om te zorgen dat de fabriek goed wordt onderhouden en dat ze gebruikmaken van de nieuwste en beste technieken. Dat de druppelvanger volgens de Omgevingsdienst zo slecht presteert, getuigt daar niet van.”

“De gevolgen daarvan voor de bewoners van Tuindorp-Oostzaan en NDSM zijn groot en ICL weigert haar verantwoordelijkheid te nemen. Gelukkig treedt de Omgevingsdienst daar nu stevig tegen op, onder andere door oplegging van een dwangsom van € 125.000. ICL kiest er echter voor om die juridisch aan te vechten, in plaats van de problemen die de fabriek veroorzaakt op te lossen”

De hoor- en adviescommissie zal nu een advies opstellen voor het College van Gedeputeerde Staten. Dat advies wordt verwacht op 22 augustus. Het College van Gedeputeerde Staten neemt daarna een beslissing over wat er gebeurt met de dwangsom. Dat kan nog zes weken duren, en wordt soms ook verlengd met nog eens zes weken.

Adem Vrij aan het IJ hoopt dat Gedeputeerde Staten snel een besluit zullen nemen, zodra het advies van de Hoorcommissie er is.

  • ‘Kunstmestfabriek moet overlast stoppen, in plaats van de boel te blijven vertragen’

    4 juli 2025

  • Hoorzitting over schokkende cijfers zoutzuur-uitstoot ICL Fertilizers Amsterdam

    30 juni 2025

  • Update WOO-verzoek openbaarmaking meetrapporten ICL

    18 juni 2025