‘Gemeente, kom in actie’

Door de redactie - 11 april 2024

Woensdag 10 april 2024 stond de verhuizing van kunstmestfabriek ICL op de agenda van de Commissie Ruimtelijke Ordening (RO) van de gemeenteraad. We maakten gebruik van de gelegenheid om in te spreken, en het College en de Raad aan te sporen tot actie. Inwoners van Tuindorp Oostzaan en het NDSM terrein willen immers schone lucht en een einde aan de stankoverlast van o.a. ICL. Lees de inspreektekst hieronder of kijk het terug via de website van de gemeente (van 51:42 – 59:55). Na afloop van de bijdrage namens Adem Vrij aan het IJ, stelde een aantal raadsleden enkele vragen over de kwestie.

Door een technische storing werd de bespreking door de raadsleden zelf, helaas uitgesteld tot woensdag 15 mei, de eerstvolgende keer dat de Commissie Ruimtelijke Ordening weer bijeen komt.

Inspreektekst Adem Vrij aan het IJ, woensdag 10 april 2024:

Geachte wethouder Van Dantzig en raadsleden.
We zijn blij dat u de verhuiskwestie van ICL vandaag bespreekt.
Afgelopen weekend was het prachtig lenteweer, eindelijk. Maar in Tuindorp Oostzaan hielden veel mensen de ramen en deuren dicht tegen de stank. Want ja, zuidwestenwind. En ook vandaag is het weer raak.
Graag neem ik u even mee terug naar 1989. Toen onderzocht de GGD, samen met de Universiteit van Wageningen, de stank in Noord met een zogenoemde snuffelploeg. Zij registreerden op vaste punten in Tuindorp Oostzaan en de Molenwijk wat voor stank er was, en 150 bewoners hielden hierover een dagboekje bij. Op basis van de windrichting kwamen de kunstmestfabriek en de soja-overslag als grootste bronnen van stankoverlast uit de bus.
Inmiddels zijn we 35 jaar verder. De sluiting van de kunstmestfabriek aan de Fosfaatweg, waar door bewoners reikhalzend naar werd uitkeken, is gestrand.
ICL maakte afgelopen jaar netto 650 miljoen euro winst, maar vindt de verhuizing en verduurzaming economisch “niet langer opportuun”.
Dat is een klap in het gezicht van de Noorderlingen. Velen zitten al decennialang in de stank van ICL, Bunge, ontgassing van zeeschepen, en andere industrie. Dit leidt ondermeer tot geïrriteerde luchtwegen en ogen, en stress vanwege de stank. Over de mogelijke gezondheidseffecten van stapeling, ook wel cumulatie, van verschillende bronnen van luchtvervuiling, is nog veel te weinig kennis.
Amsterdammers uit Noord vragen daarom met klem aan het College en de Raad:
  • Kijk serieus of de verhuizing van ICL, vlotgetrokken kan worden. Gezien de grote belangen, ook voor de bouw van nieuwe woningen, vinden we het gek dat dit met een briefje van ICL blijkbaar is afgedaan

  • Kom samen met de Provincie zo snel mogelijk met een concreet actieplan waardoor de stank en luchtvervuiling van ICL en Bunge eindelijk wordt gestopt

  • Zorg dat de GGD en de gemeente als spreker in het programma worden opgenomen van de bewonersbijeenkomst die ICL en de Omgevingsdienst eind mei willen organiseren, zodat u ter plekke bereikbaar bent voor de inwoners. 

  • Kijk kritisch naar recente jubelverhalen van ICL over nieuwe technieken met fabelachtige stankreducties

  • Betrek bij uw acties ook een langetermijnvisie op industrie in de stad: wilt u chemische industrie vlakbij woonwijken nog wel faciliteren? Hoort de productie van kunstmest, met geïmporteerde en eindige grondstoffen, met eindproducten die geëxporteerd worden, tot een economische activiteit waar de stad echt baat bij heeft?

  • En tot slot, zorg voor luchtmeetpunten in Tuindorp Oostzaan en op NDSM, die meten hoe gezond of ongezond de lucht is die Amsterdammers hier inademen.

Op naar een gezonde en schone leefomgeving, ook in Noord.
Ben je inwoner van Amsterdam Noord en wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via het formulier op de homepage.
  • Event

    Theater in de Evenaar: “Wat u inademt, heet immissie”

    17 januari 2025

  • VACATURES

    Adem Vrij aan het IJ zoekt jou – lees hier waarom

    30 december 2024

  • ACTIE

    De coolste shirts en hoodies van Noord – nu te bestellen!

    19 december 2024